Άρθρα
Οξεία λαρυγγίτιδα

Οξεία λαρυγγίτιδα

Η οξεία λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδα  είναι μια  λοίμωξη του λάρυγγα, της τραχείας και των βρογχικών σωλήνων που προκαλείται συνήθως από ιούς και λιγότερο συχνά από βακτήρια.

Η οξεία λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδα είναι μεταδοτική, ιδιαίτερα κατά τις πρώτες μέρες της ασθένειας  και μεταδίδεται με  μολυσματικά σταγονίδια από τον βήχα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της λαρυγγίτιδας;

Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι ο πυρετός, ο πονόλαιμος και η βραχνάδα. Ο βήχας  ακούγεται σαν γάβγισμα σκύλου με χαρακτηριστικό ξηρό μεταλλικό ήχο κατά τη διάρκεια της εισπνοής. Τα συμπτώματα είναι πιο έντονα τις νυχτερινές ώρες και συνήθως διαρκούν τρεις ημέρες. 

Μια μορφή λαρυγγίτιδας ονομάζεται “οξεία σπασμωδική λαρυγγίτιδα(croup).Τα παιδιά με αυτή τη μορφή λαρυγγίτιδας είναι εντελώς καλά, όταν πέσουν για ύπνο και ξαφνικά ξυπνάνε στη μέση της νύχτας με βήχα και συριγμό(σφύριγμα) κατά την εισπνοή.Τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν εντελώς μέσα σε οκτώ έως δέκα ώρες από την έναρξη. Το παιδί το πρωί είναι εντελώς καλά, μέχρι να παρουσιάσει την ίδια οξεία έναρξη συμπτωμάτων την επόμενη νύχτα. Αυτό το μοτίβο μπορεί να επαναληφθεί κάθε βράδυ για διάστημα τριών έως τεσσάρων ημερών και στη συνέχεια το παιδί να παρουσιάσει συμπτώματα παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα – βλεννώδη ρινική καταρροή και έναν «υγρό» βήχα για αρκετές ημέρες.

Οι εκδηλώσεις της λαρυγγίτιδας μπορεί να κυμαίνονται από ήπιες  μέχρι απειλητικές για τη ζωή (σπάνια). Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων είναι ανάλογη με το μέγεθος της  στένωσης των αεραγωγών του αναπνευστικού συστήματος.

Στενή παρακολούθηση της αναπνοής του παιδιού με λαρυγγίτιδα είναι σημαντική, ιδιαίτερα τη νύχτα. Ένα σοβαρά άρρωστο παιδί  αρνείται να ξαπλώσει και ζητάει να παραμένει σε όρθια θέση για να διευκολύνεται η αναπνοή του. Πρέπει να ελέγχεται η σοβαρότητα της δύσπνοιας και να αξιολογείται το χρώμα του παιδιού (σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια προκαλεί κυάνωση). Παιδί εξαντλημένο, κυανωτικό, με δυσκολία κατάποσης και μειωμένη αναπνευστική προσπάθεια είναι δείκτες επικείμενης αναπνευστικής ανεπάρκειας και είναι αιτία για  άμεση ιατρική αξιολόγηση και  μεταφορά στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του πλησιέστερου νοσοκομείου.

Θεραπεία λαρυγγίτιδας

Η θεραπεία της λαρυγγίτιδες είναι έκθεση του παιδιού σε δροσερό αέρα, χορήγηση υδρατμών, λήψη από το στόμα κορτικοστεροειδών για την μείωση της φλεγμονής και του οιδήματος των αεραγωγών κι αν το παιδί είναι πιο σοβαρά συνιστάται η μεταφορά του στο νοσοκομείο, για να του χορηγηθεί οξυγόνο και εισπνεόμενη ρακεμική αδρεναλίνη.