Ψείρες
Οι ψείρες είναι μια πραγματική συμφορά για κάθε γονέα που έχει παιδί προσχολικής ή σχολικής ηλικίας. Οι ψείρες κάνουν την εμφάνιση τους δυστυχώς πολύ συχνά τόσο στους παιδικούς σταθμούς όσο και στα κολλέγια.
Ψείρες μπορεί να πιάσει κάθε παιδικό κεφάλι, είτε έχει μακριά είτε κοντά μαλλιά, είτε είναι καθαρό ή βρώμικο. Δεδομένου ότι οι ψείρες μπορεί να είναι σ΄όλα τα κεφάλια ,πώς μπορούν να καταλάβουν οι γονείς εάν το παιδί τους έχει στο κεφάλι του μόλυνση από ψείρες; Πώς μπορεί να απαλλαγεί από αυτές , πώς να τις αποφύγει, είναι οι συχνότερες ερωτήσεις που κάνουν οι γονείς κατά τις πρώτες ημέρες του σχολείου.
Καταρχάς ας δούμε τι είναι η ψείρες. Είναι γκριζωπά έντομα που έχουν έξι πόδια που καταλήγουν σε δαγκάνες. Η ψείρα έχει μέγεθος μεταξύ 2 mm και 4 mm κατά την ενηλικίωση. Η ψείρα κεφαλής, όπως υποδηλώνει το όνομά της, ζει στο τριχωτό της κεφαλής των ανθρώπων, αγαπημένη κατοικία της είναι ο λαιμός και γύρω από τα αυτιά, τα δύο μέρη του κεφαλιού με την λιγότερη ζέστη. Στις ψείρες αρέσουν οι δροσερές θερμοκρασίες μεταξύ 28 ° C και 32 ° C. Μια ψείρα μπορεί να ζήσει μεταξύ 6-8 εβδομάδες. Η ψείρα είναι ένα έντομο που τρέφεται με απομύζηση αίματος. Η ψείρα κεφαλής τρέφεται αποκλειστικά με ανθρώπινο αίμα και γίνεται κόκκινη όταν φάει το γεύμα της.
Υπάρχουν θηλυκές και αρσενικές ψείρες. Τα θηλυκά γεννούν τα αυγά που ονομάζονται κόνιδες. Χάρη σε ένα είδος κόλλας οι κόνιδες είναι σταθερά προσκολλημένες κοντά στη ρίζα των μαλλιών, περίπου 1 cm από το τριχωτό της κεφαλής.
Κάθε θηλυκή ενήλικη ψείρα μπορεί να γεννήσει πέντε ή έξι αυγά την ημέρα για 30 ημέρες.Η προσβολή μπορεί να συμβεί πολύ γρήγορα! Τα αυγά εξελίσσονται σε ένα είδος περιβλήματος που κολλάει στα μαλλιά και ονομάζεται κόνιδες.
Μετά από 9 έως 10 ημέρες η κόνιδα σκάει απελευθερώνοντας μια νύμφη που θα μετατραπεί σε 15 μέρες σε μια ενήλικη ψείρα που μπορεί με τη σειρά της να αναπαραχθεί. Οι νεκρές κόνιδες παραμένουν κενές κολλημένες στα μαλλιά.
Τα αυγά, οι νύμφες και οι ψείρες μπορούν να επιζήσουν μέχρι και τρεις ημέρες μακριά από το κεφάλι ενός ανθρώπου, μετά απ’ αυτό το διάστημα πεθαίνουν από ασιτία.
Η ψείρα έχει πόδια σαν γάντζους που της επιτρέπει να προσκολλάται στην τρίχα και να αντιστέκεται στο βούρτσισμα των μαλλιών, στις κινήσεις της κεφαλής και σε άλλες αιτίες που θα μπορούσαν να την κάνουν να πέσει, κυρίως όμως τα χρησιμοποιεί για να μετακινείται από το ένα κεφάλι σ ‘άλλο.
Πιστεύουμε ότι οι ψείρες μεταδίδονται μέσω της άμεσης επαφής ή με κοινή χρήση κτένας .Οι ψείρες δεν πετούν, αλλά μετακινούνται με τα πόδια τους πολύ γρήγορα(μπορούν να διανύσουν 23 εκατοστά ανά λεπτό, πράγμα το οποίο παλιά είχε οδηγήσει στο να πιστεύουμε ότι ήταν σε θέση να πηδήξουν).
Το προσφιλές μέσο μεταφοράς για τις ψείρες είναι η άμεση επαφή μεταξύ των παιδιών ή μεταξύ παιδιών και ενηλίκων. Το δεύτερο μέσο μετάδοσης των ψειρών είναι η πισίνα, γιατί ναι ,οι ψείρες ξέρουν πάρα πολύ καλά να κολυμπούν! Ο τρίτος τρόπος μετάδοσης των ψειρών είναι έμμεση επαφή, μέσω της ανταλλαγής καπέλων ή κράνους.
Πρόσφατες μελέτες για το θέμα αυτό τείνουν να αποδείξουν ότι η έμμεση μετάδοση είναι σχεδόν μηδενική (εκτός από την πισίνα), αλλά έως ότου υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες είναι προτιμότερο να πλένουμε τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα αν υπάρχει κρούσμα φθειρίασης ώστε να προλάβουμε πιθανή προσβολή ή επαναμόλυνση κάποιου ατόμου.
Πρόληψη της φθειρίασης: Τακτικός έλεγχος του κεφαλιού του παιδιού σας είναι η πιο αποτελεσματική πρόληψη κατά της μόλυνσης. Είναι σημαντικό επίσης το σχολείο να ανακοινώνει την εμφάνιση των ψειρών στους γονείς, για να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα, όπως χτένισμα με λεπτή χτένα, λούσιμο με ειδικά σαμπουάν πρόληψης, ξέβγαλμα των μαλλιών με ξύδι.
Το σύμπτωμα που πρέπει να μας υποψιάσει για την ύπαρξη ψειρών είναι η φαγούρα στο κεφάλι του παιδιού. Ο κνησμός είναι το αποτέλεσμα της αλλεργικής αντίδρασης στο σάλιο της ψείρας που εγχέεται στο δέρμα κατά την σίτιση της. Συνεπώς ένα παιδί που ξύνει το κεφάλι του πρέπει να ελεγθεί για ψείρες. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι να περάσουμε μια πολύ λεπτή χτένα (την περίφημη χτένα για ψείρες) σε βρεγμένα μαλλιά.
Πού να ψάξω για τις ψείρες;
- Κοντά στο τριχωτό της κεφαλής
- Πίσω από τα αυτιά
- Πάνω από το λαιμό
- Στην κορυφή του κεφαλιού
Θεραπεία φθειρίασης: Υπάρχουν διάφορες αποτελεσματικές θεραπείες για να απαλλαγούμε από τις ψείρες και τις κόνιδες, στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά φάρμακα που σκοτώνουν τις ψείρες. Λοσιόν, σαμπουάν και σκόνες για την καταπολέμηση των ψειρών περιέχουν ουσίες όπως carbaryl, malathion ή permethrin.
Κάνετε αμέσως την εφαρμογή του προϊόντος μόλις βρείτε ψείρες ή κόνιδες στο κεφάλι του παιδιού σας.
- Επαναλάβετε μια δεύτερη εφαρμογή 7-10 ημέρες αργότερα, με σκοπό να εξουδετερωθούν οι μικρές νύμφες που επιβιώνουν μετά την πρώτη εφαρμογή. Το χρονικό αυτό διάστημα αντιστοιχεί στον χρόνο επώασης των αυγών της ψείρας.
- Εάν υπάρχουν ζωντανές ψείρες μετά από την δεύτερη εφαρμογή θα πρέπει να ξεκινήσετε από την αρχή με άλλη κατηγορία αντιψειρικού φαρμάκου, γιατί δυστυχώς τα τελευταία χρόνια οι ψείρες έχουν γίνει ανθεκτικές σε πολλά φάρμακα.
- Ένας καλός τρόπος εξόντωσης των ψειρών είναι η εφαρμογή στο κεφάλι ουσιών που αποφράσουν τις αναπνευστικές οδούς τους προκαλώντας ασφυξία. Υπάρχουν φάρμακα με βάση την διμεθικόνη ή κάποια έλαια που είναι λιγότερο ερεθιστικά για το παιδικό δέρμα. Ένας απλός τρόπος είναι η επάλειψη με μαγιονέζα ή με άφθονη μαλακτική κρέμα και μετά από αρκετή ώρα η μηχανική απομάκρυνση της ψείρας και της κόνιδας με παρατεταμένο χτένισμα των μαλλιών με την ειδική τσατσάρα .