Ιογενής γαστρεντερίτιδα στα παιδιά
Συμπτώματα
Η γαστρεντερίτιδα παρουσιάζεται συνήθως με διάρροια. Το παιδί εκτός από τη διάρροια μπορεί να παρουσιάσει πυρετό, εμετό ή πόνο στην κοιλιά. Συνήθως τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας ξεκινούν με εμετό και ακολουθεί η διάρροια. Η γαστρεντερίτιδα είναι μεταδοτική.
Αιτιολογία
Οι rotaviruses (ροταϊοί) αποτελούν την πρώτη αιτία οξείας διάρροιας παγκοσμίως σε παιδιά (30-60%), ακολουθούμενοι από τους noroviruses (νοροϊούς) (8-30%), τους astrovirus (6-9%) και τους adenoviruses (αδενοϊούς-ομάδας F) (6-9%).
Ειδικότερα οι ροταϊοί ευθύνονται για το 50% των επιδημικών διαρροϊκών συνδρόμων σε βρέφη και παιδιά, ενώ τα τελευταία χρόνια οι λοιμώξεις από νοροϊούς παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση. Άλλοι ιοί που προκαλούν ιογενή γαστρεντερίτιδα είναι οι enteroviruses (εντεροϊοί) και οι coronaviruses (κοροναϊοί).
Διάρκεια
Εξαρτάται από τον ιό που προκαλεί τη γαστρεντερίτιδα αλλά και από το ίδιο το παιδί. Η ιογενής γαστρεντερίτιδα συνήθως έχει ήπια συμπτώματα που διαρκούν μόνο μερικές μέρες. Στις ιογενείς γαστρεντερίτιδες δε χρειάζεται χορήγηση αντιβιοτικού.
Προφύλαξη για το παιδί
Η μετάδοση της νόσου γίνεται εύκολα από άτομο σε άτομο, μια που οι ιοί αποβάλλονται στα κόπρανα και τον έμετο και επιβιώνουν στις μολυσμένες επιφάνειες για ώρες. Τα παιδιά μεταφέρουν τους λοιμογόνους παράγοντες φέρνοντας τα μολυσμένα χέρια τους στο στόμα ή πιάνοντας παιχνίδια, τα οποία πολύ σύντομα θα βρεθούν στο στόμα κάποιου άλλου παιδιού. Αλλά και οι ενήλικες που τα φροντίζουν μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο από το ένα παιδί στο άλλο και από τον εαυτό τους στα παιδιά αν δεν τηρούν με επιμέλεια τους κανόνες υγιεινής δηλαδή συχνό πλύσιμο χεριών, κυρίως μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα και πριν το φαγητό.
Συμβουλές σε γονείς
* Καλέστε τον παιδίατρο όταν το παιδί παρουσιάζει σοβαρό ή παρατεταμένο επεισόδιο διάρροιας ή πυρετού ή ακατάσχετους εμέτους ή έντονο κοιλιακό άλγος.
* Εάν τα κόπρανα του παιδιού περιέχουν βλέννα ή αίμα.
* Επικοινωνήστε αμέσως με τον παιδίατρο όταν το παιδί φαίνεται αφυδατωμένο.
Θεραπεία στο σπίτι
Η πρώτη φροντίδα στη γαστρεντερίτιδα είναι η αναπλήρωση των υγρών και ηλεκτρολυτών που έχει χάσει ο οργανισμός του παιδιού με τη διάρροια, τον εμετό και τον πυρετό. Πάντοτε με τη συμβουλή του παιδιάτρου μπορείτε να επιχειρήσετε ειδική δίαιτα με υγρά πλούσια σε ηλεκτρολύτες για 1-2 μέρες. Εάν το παιδί συνεχίζει τους εμέτους τότε χρειάζεται ενδονοσοκομειακή θεραπεία με χορήγηση υγρών ενδοφλέβια.